Zorgboerderij De Groote

Jantinus en Aaltje de Groote begonnen zo'n 16 jaar geleden met het houden van schapen en er kwamen stagiaires van de diergeneeskunde binnen hun bedrijf. Op een gegeven moment kwam er een vraag of we er voor voelden om jonge mensen uit Amsterdam op te vangen voor een aantal weken. Deze jongeren hadden problemen en moesten via een project om hun leven weer in goede banen te leiden, 17 dagen werkervaring opdoen. In deze periode moesten ze bewijzen dat ze discipline hadden en wanneer ze deze periode volbrachten kregen ze een baan aangeboden binnen de gemeente Amsterdam. Het was een moeilijke beslissing voor ons. Onze jongens Erik en René waren nog jong en moesten hun kamers en privacy delen, want we hadden weinig plek in ons huis. We besloten het toch te doen en korte tijd later starten we met 24 uurs opvang/zorg in huis.

Het gezin De Groote nam mensen op en dit is tot op heden altijd zo gebleven. De beide jongens groeiden op en deelden hun ouders met vele mensen die in en uit vlogen, op een gegeven moment hadden ze hun studie voor bouwkundig inspecteur afgerond en verhuisden ze zelf naar een andere plaats, ver weg van schapen en zorg. Maar het bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan en beide jonge mannen voelden toch meer voor het bedrijf dat hun ouders hadden gestart en besloten na een aantal jaren een nieuwe studie te gaan volgen, de SAW, zodat ze hun ouders konden ondersteunen met het werk waar Erik en René steeds meer plezier aan beleefden. 

Jantinus en Aaltje benadrukken dat ze het erg mooi vinden dat hun zonen deze keuze hebben gemaakt, het is niet niets om je werk zo maar aan de kant te zetten en te kiezen voor iets waarin je opgroeide en lang niet altijd makkelijk was. De jongens moesten ons delen, maar vanaf hun tienertijd waren er altijd andere mensen bij ons over de vloer en we beseffen ter dege dat dit best invloed heeft gehad op ons gezin. Ze mopperden vroeger weleens wanneer ze moesten helpen met de schapen of wanneer er even geen tijd was, maar de stap om toch zelf verder te gaan in de zorgboerderij hebben ze zelf gemaakt en dat geeft een enorm goed gevoel, ook de partners van de jongens staan achter het werk en dat is erg belangrijk.
 
Het is erg fijn om te zien dat we met elkaar een familiebedrijf hebben opgezet en nu 3 locaties hebben: in Tiendeveen, Nieuweroord en de nieuwe in Stuifzand. In totaal zijn er 12 cliënten die hun werkzaamheden verrichten in de dagbesteding en intern wonen bij de families. Op het nieuwe bedrijf wonen René en zijn gezin in het voorhuis, zes cliënten wonen gezamenlijk in het achterste gedeelte van de boerderij en in de stal staan een paar honderd schapen die druk bezig zijn om hun lammeren op de wereld te zetten. 

We krijgen heel vaak vragen van mensen die niet precies weten wat er allemaal te doen is bij ons en we krijgen veel bezoek, excursies, scholen e.d. die niet precies weten wat we allemaal doen, dus kom gerust langs om te vragen!

Wie eenmaal  op een mooie voorjaarsdag in de stal staat wordt vanzelf vrolijk bij het zien van zoveel jong leven, honderden kleine pasgeboren lammetjes staan met vrolijke zwaaiende staartjes nieuwsgierig te kijken. Mens en dier dicht bij elkaar op een unieke locatie bij een zorgzame familie. Voor meer info en foto's: www.zorgboerderijdegroote.nl