Cultuur en geschiedenis

Stuifzand kent een rijke historie en heeft een aantal bijzondere monumenten. Meer informatie hierover kun je vinden op de onderliggende pagina's. Heb je zelf een bijdrage of leuke oude foto's? Mail ze dan aan ons!

Bevolking

Oorlogsmonument

Kamp Kremboong

Kerkelijk leven

Het kleinste huisje

Een volksgericht in Stuifzand


Op ons mailadres stuifzand.online@gmail.com kregen we laatst onderstaand bericht binnen:
 
"Ik heb misschien wel iets leuks voor jullie site, mijn zoon van 14 zit in 3 gymnasium in Hoogeveen en heeft voor het vak Nederlands een werkstuk gemaakt over Stuifzand. Wij wonen in Hoogeveen, maar hij vindt het leuk dat zijn roots in Stuifzand liggen, zijn beide opa’s hebben historie in Stuifzand (Linde en Guichelaar)
Wellicht vaker gedaan, weet ik natuurlijk niet. Het leuke is dat hij veel heeft gehad aan jullie site en de informatie van zijn vader (ik zei de gek) en zijn opa’s.
Wij zijn rechtstreeks familie van Grietje Linde Kloezen, dus het gedeelte kleinste huisje is wel uitgediept met herinneringen van ons zelf. Misschien hebben jullie er belangstelling voor om te plaatsen op de site, is weer es wat anders. Ik kan het  jullie het dan uiteraard digitaal sturen.

Met vriendelijke groet,
Frank Linde"
 
Natuurlijk hebben we meteen gereageerd dat we het werkstuk graag wilden ontvangen en er een mooi plaatsje voor zouden vinden op de website, verhalen en foto's zijn altijd van harte welkom! 
 
Dus laat je inspireren door dit leuke werkstuk: heb je zelf ook nog een mooi verhaal of oude foto's, mail ze dan naar stuifzand.online@gmail.com!
 

Stuifzand, een gedicht

 
Mooi klein dorp van mien dromen 
de wortels van mien bestoan 
Woar ik zo graag mag komen 
doar woar mien wieg hef 'estoan. 
STOEFZAAND, STOEFZAAND 
dorpie op Drentse heidelaand 
doar is mien stee, doar vien ik vree 
dat is mien dorpie STOEFZAAND. 
 
't Dorpie woar ik bin geboren 
't ligt ter hiel rustig en stil 
tussen 't grune weiland en 't koren 
en 't heui ligt ter zomers op zwil. 
STOEFZAAND, STOEFZAAND 
dorpie op Drentse heidelaand 
doar is mien stee, doar vien ik vree 
dat is mien dorpie STOEFZAAND. 
 
© Arend Victorie
 
Arend Victorie is veertien jaar lang regisseur geweest van toneelvereniging S.T.A.P. en heeft naar aanleiding van het 10-jarig jubileum van deze vereniging een gedicht geschreven over het dorp Stuifzand. Bovenstaand het gedicht dat met zijn toestemming op deze website is gezet. Daarvoor dank.