Fiets- en wandelroutes

Natuurlijk kunt u met de bekende knooppunten uw eigen fietsroute rondom Stuifzand uitzetten, maar u kunt ook de bewegwijzerde Oude Diep Route eens volgen. 

Oude Diep Route

Het startpunt van de Oude Diep Route is bij de kiosk aan het VAM-kanaal, bereikbaar vanaf de weg Wijster-Drijber (volg de borden!). Lengte van de route is ongeveer 40 kilometer. De benodigde tijd ligt tussen de 3 à 4 uur.

Hoe komt u er? 
Ga met het openbaar vervoer naar het NS-station in Hoogeveen. Bij de stationsrijwielshop kunt u een fiets huren. Daarvandaan is het via de Wijsterseweg een drietal kilometers naar punt 6 van de route. Ook in Wijster kunt u een fiets huren bij Fietsverhuur en Rijwielhandel Geerts, Bruntingerweg 12, 9418 PP Wijster. Daarvandaan is het circa 500 meter naar punt 18 in de route.

De omgeving
Het gebied tussen Wijster en Hoogeveen hoort niet tot de meest bezochte streken van Drenthe. Deze fietstocht laat u ontdekken dat dit geheel ten onrechte is, want het blijkt een buitengewoon afwisselend gebied. U komt op plaatsen waar nog écht iets te ontdekken valt.

De tocht brengt u langs bijzondere terreinen van de Stichting ‘Het Drentse Landschap’ zoals de Boerenveensche Plassen, het Kremboongbos en Landgoed Vossenberg en laat u kennismaken met opvallende natuurontwikkelingsprojecten op het Mantingerveld, in de Eekmaten en in het beekdal van het Oude Diep.

Wandelroutes

Er zijn rondom Stuifzand twee wandelroutes. De kaarten zijn nog niet klaar, maar een korte beschrijving van de routes willen we u alvast niet onthouden.

Route 1
Start bij Ons Dorpshuis. Hier gaat u links af. Daarna gaat u het Allee (Juf Jokepad) op. Aan het einde gaat u rechtsaf. Aan het eind van het bos (rechterkant) gaat u rechts. Hier heeft de gemeente een bankje geplaatst.

Vervolgens loopt u aan de rand van het bos richting de weilanden. Bij de weilanden gaat u links richting "De Wieke". U loopt achter de weilanden langs (daar staat nog wel enige begroeiing, maar dat zal nog worden aangepast).

Op het einde gaat u rechts (200 meter). Daarna gaat u langs het schouwpad richting de Brandligtsdijk. Daar gaat u rechtsaf richting Stuifzand. In Stuifzand aangekomen gaat u rechtsaf richting Ons Dorpshuis.

Route 2
Deze route loopt langs de zuidkant van het dorp. Aan de westkant van het dorp gaat u het fietspad op. Daarna gaat u bij het eerste zandpad rechts af (bij het bankje). Aan het eind gaat u rechts, u gaat dan richting "De Kniepe". Achter het sportveld langs en u loopt verder over het ruiterpad. Bij het bos aangekomen gaat u rechts af (Secteweg), richting de Hoofdweg/de Sleutel. Daar aangekomen gaat u rechts af. Als u doorloopt komt u vanzelf weer bij uw startpunt uit.