27-03-2012 20:55

Vlotte afwerking Henk Heringa 22 maart 2012

Door Peter van Slochteren

STUIFZAND - Henk Heringa nam het bij biljartclub 't Kun Beter op tegen Roelof Huisjes.

De eerste beurt liet Heringa schieten, maar in de volgende beurt scoorde hij meteen een serie van vijf en sloot daar een serie van zes bij aan. Huisjes was net begonnen aan een serie van twee. In de zevende beurt verscheen nogmaals een serie van twee, waarmee Huisjes op vier kwam te staan. Heringa was inmiddels met veertien al een eind op weg naar de 31. Doordat het Roelof Huisjes niet mee zat in deze wedstrijd, gaf hij zijn opponent de ruimte om te scoren. Vele beurten werden door Heringa benut met een serie, zodat hij in een vlot tempo van 20 beurten de wedstrijd wist af te werken.
Huisjes kreeg de laatste zes beurten voor het nakijken en bleef daardoor steken op acht van de negentien.

Het zat Gerrit Strijker niet erg mee. Hij biljartte twee wedstrijden, maar kon het niet voor elkaar krijgen om winst achter zijn naam te boeken. Tegen Jan Benning wist de eerste carambole voor Strijker pas in de achtste beurt de biljarttafel te passeren, terwijl Benning al op weg was gegaan naar vijf gemaakte caramboles. Met een serie van drie liep Benning nog verder uit. Strijker moest zich scherp gaan zetten om er wat aan te doen en dat kreeg hij voor elkaar met een beste serie van acht en kwam hiermee in eens op voorsprong met elf tegen acht. Hierna hield Strijker het heft in handen en bleef Jan Benning voor met het aantal gemaakte caramboles, maar Benning liet Strijker niet zomaar weg lopen en pakte een serie van vijf mee onderweg en daarna benutte hij iedere beurt, die hij kreeg. Gerrit Strijker scoorde in de 19e beurt de 25e en moest er hierna nog zes, maar Benning had er inmiddels al twintig op papier staan en moest er nog een, die hij wist te benutten en daarmee winnaar werd. Gerrit Strijker liet aan het begin van de wedstrijd teveel beurten liggen, waardoor de achterstand niet meer in te halen was.

Berend Hilberts verscheen aan de biljarttafel om het ook op te nemen tegen Gerrit Strijker. Dit keer begon Strijker goed met al vijftien in negen beurten en een beste serie van zeven. Hilberts stond met vier op afstand en bleef dit een aantal beurten, maar daar bracht Hilberts vanaf de 22e beurt verandering in en kwam terug met inmiddels twaalf met nog drie te gaan. Gerrit Strijker stond in elf beurten al op 21, maar zakte behoorlijk terug uit zijn begin ritme, waardoor vele beurten het voor het nakijken hadden. Hilberts kreeg de ruimte, zodat in 26 beurten de winst op naam kwam te staan van Berend Hilberts met vijftien tegen 25. Strijker biljartte nu net het omgekeerde, dan zijn vorige wedstrijd, toen hij laat op gang kwam en nu super goed begon, maar het juiste ritme niet kon vasthouden.

Albert Pol begon uitermate goed tegen Aaldert Bisschop met zeven tegen een in vier beurten. Daarna werd het zes beurten stil bij Pol, want de biljartballen liepen bij elkaar langs in plaats van elkaar te raken. Hierdoor kreeg Bisschop de kans om de achterstand terug te brengen naar twee. Albert Pol kwam weer aan zet en de keu schoot uit, waardoor in een vlot tempo het verschil groter werd en in achttien beurten passeerde Pol de totaal van vijftien tegen zes voor Bisschop, die in de laatste zes beurten niet scoorde.

Bennie Meppelink biljartte goed tegen Henk Denekamp. Overigens begon Denekamp met vier tegen twee iets beter, maar Meppelink wist vervolgens vele series te maken. Denekamp probeerde Meppelink bij te houden, maar naar mate de wedstrijd vorderde, des te meer Meppelink uit liep en in achttien beurten al winnaar werd met 22 tegen veertien.

Kees Eijkelenboom nam het op tegen Jaap Meppelink en begon matig aan de wedstrijd, maar vanaf de zevende beurt kreeg Eijkelenboom de smaak te pakken en scoorde in vier beurten vijf. Meppelink begon moeizaam met zeven in veertien beurten. Het zat hem tot dusver niet erg mee, maar toch kwam in de 25e beurt onverwacht een beste serie van zeven op papier te staan en dat gaf Meppelink weer een beetje kleur in de wedstrijd. Stapvoets gewijs klom Eijkelenboom steeds dichter naar de vijftien, die hij moet maken en hij kwam zelfs zover dat er met het maken van een serie van drie reeds veertien gemaakt waren en nog een carambole te wachten stond voor de opening van de keu voor een overwinning, maar Meppelink, die er inmiddels 29 had gemaakt moest er nog drie en kreeg het net voor hem op tijd voor elkaar om ze te maken (32), waardoor Eijkelenboom zich met nog slechts een te gaan in 34 beurten uiteindelijk gewonnen moest geven.

Roelof Dolfing liet Geert Roffel ontsnappen en daardoor de winst in 24 beurten met zeven tegen zestien op naam kwam te staan van Roffel.
Henk Hilbrink was net niet sterk genoeg tegen Klaas van Dalsem, want die kreeg de 27 in 33 beurten uit zijn keu. Hilbrink eindigde op dertien van de vijftien.
Anne Heins kreeg te weinig de ruimte van zijn broer Jan om de twintig te behalen, want Jan Heins wist met een regelmatige scoreverloop de finish in 25 beurten te halen met totaal dertig. Anne Heins biljartte met ups en downs, maar kwam dit keer niet verder dan veertien.

—————

Terug