26-09-2016 17:21

Stuifzand houdt huurwoningen

Stuifzand mag huurwoningen houden

Actium stopt met de verkoop van sociale huurwoningen in Stuifzand. Dat vertelde wethouder Anno Wietze Hiemstra donderdag bij een presentatie over de nieuwe woonvisie aan de gemeenteraad van Hoogeveen. Het CDA is erg blij met dit nieuws. Twee-en-een-half jaar geleden luidde de partij samen met Plaatselijk Belang de noodklok en met succes, zo blijkt nu.

‘Toen wij hoorden dat woningcorporatie Actium alle huurwoningen in Stuifzand wilde verkopen, hebben wij samen met Plaatselijk Belang direct geprotesteerd,’ zegt CDA-fractievoorzitter Bert Otten. ‘We willen dat er voldoende en geschikte sociale huurwoningen in alle kernen binnen de gemeente Hoogeveen beschikbaar blijven. Met de verkoop van alle huurwoningen in Stuifzand wilde Actium een sterfhuisconstructie toepassen. Kwam een huurwoning vrij, dan werd deze niet meer verhuurd, maar alleen nog verkocht. Nieuwe huurders kregen dan geen kans meer en zouden dus ook niet meer in het dorp kunnen blijven wonen. Volgens ons zou dat een hele slechte zaak zijn voor de leefbaarheid van het dorp.’ Zonder goedkope huurwoningen trekken jongeren weg uit de kleinere dorpen in de gemeente, zo denkt het CDA. En dat is een regelrechte bedreiging van de sociale structuur, de  leefbaarheid en het verenigingsleven.

Plaatselijk Belang en het CDA begonnen een handtekeningenactie en gingen in gesprek met de woningcorporatie. Het Hoogeveense College van BenW stuurde een brandbrief naar de verantwoordelijk ambtenaar. Er werden zelfs vragen gesteld in de Tweede Kamer. Maar niets leek te helpen, Actium hield voet bij stuk. Het dorp Stuifzand had geen toekomst meer en dus wilde Actium af van de woningen die ze daar bezaten.

Nu lijkt al het protest toch geholpen te hebben. Wethouder Hiemstra wist te melden dat er nu toch afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente en verschillende corporaties. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal huurwoningen in de gemeente de komende jaren stabiel moet blijven en zelfs nog iets moet groeien. Het zomaar verkopen van woningen is daarmee in strijd en dus heeft  Actium toegezegd te stoppen met de verkoop van haar huurwoningen en zal Stuifzand haar huurwoningen kunnen houden. Uiteraard moeten er dan wel huurders zijn voor deze woningen. Otten was na de vergadering opgelucht: ‘In de politiek kan het soms heel lang duren voor je iets voor elkaar krijgt en dan lukt het niet altijd om je geduld te bewaren. Gelukkig hebben we nu toch een mooi resultaat bereikt en is het geduld van het dorp Stuifzand beloond. Daar zijn we erg blij mee, vooral voor Stuifzand.’

—————

Terug