19-11-2012 18:24

Jaap Meppelink benut ruimte bij biljartclub ’t Kun Beter

Door Peter van Slochteren

Jaap Meppelink wist de ruimte tegen Geert Roffel goed te benutten. Meteen in de eerste twee beurten schoot Meppelink van wal met zeven tegen twee. Hierna scoorde Meppelink rustig door en had geen last van Roffel, want die bleef achter. het tempo wist Jaap Meppelink in de tiende beurt fors te verhogen met een voortreffelijke hoge serie van elf, waarmee er al reeds 23 op papier stonden. Meppelink klom steeds dichter naar een overwinning. het verschil liep uit naar twintig caramboles en dat was voor Geert Roffel veel te veel. In de 21e beurt kreeg Roffel de laatste kans, maar die ging verloren en kwamen er niet meer dan zes uit de keu. Meppelink behaalde zijn overwinning in 21 beurten met totaal 31. De serie van elf was een uitschieter, want verder scoorde Meppelink kleine series of een enkele carambole.
 
Berend Hilberts kwam aan het eind van de wedstrijd kracht tekort tegen Aaldert Bisschop. Alhoewel Hilberts wel als eerste begon met twee, liet Bisschop het er niet bij zitten en maakte een serie van drie. Hilberts haalde met een serie van vier zijn opponent weer in, maar dat was van korte duur, want Bisschop maakte tevens een serie van vier en kwam daarmee op tien tegen zes. Wederom zag Hilberts de kansen liggen en wist op gelijke hoogte te komen in zestien beurten. In zes beurten kreeg Aaldert Bisschop het niet voor elkaar om er ook maar een mee te nemen, maar Berend Hilberts kwam ook niet verder. In de negentiende beurt had Bisschop de keu weer mee zitten en maakte een serie van drie met nog twee verwijderd van winst. Hilberts zijn keu was blijkbaar vast gelopen, want er verscheen geen enkele carambole meer. Bisschop sloot een serie van twee achter die van drie aan en werd winnaar(15).
 
Bennie Meppelink en Henk Denekamp hielden elkaar vrij lang in evenwicht met tien tegen elf, maar hierna zat het Meppelink meer mee, met het maken van een serie van vier. drie beurten gingen verloren bij Denekamp, waarin Meppelink met vier verschil iets uitliep. Denekamp wist goed terug te komen, door op gelijke hoogte te komen, maar aangezien Meppelink er nog vijf moest maken tegen veertien voor Denekamp, bleek dit verschil te groot. In 23 beurten behaalde Bennie Meppelink de zege met totaal twintig. Henk Denekamp eindigde op vijftien.
 
Het biljarten ging bij Klaas van Dalsem behoorlijk naar wens, met een regelmatige score, maar toch moest hij zich in twintig beurten gewonnen geven aan Anne Heins, die goed op dreef was en vier keer een serie van drie onderweg mee nam naar de eindstreep (19). Klaas van Dalsem lukte het niet om de resterende vier te laten noteren (23).
 
Een wisselvallige wedstrijd kon genoemd worden tussen Henk Hilbrink en Roelof Dolfing. Hilbrink begon in de vierde beurt te biljarten. Bij Dolfing verscheen de eerste in de zesde beurt en in de tiende beurt stond Dolfing op zes tegen twee. Hilbrink deed zich zelf te kort, want vele beurten kregen het nakijken, maar in de zestiende beurt hervatte Hilbrink het scoren en maakte in twee beurten vijf. Het geluk aan de zijde van Hilbrink was dat Dolfing ook niet verder kwam. Het leek erop dat het een lange wedstrijd ging worden, maar voor Dolfing kwam er een licht puntje in de achttiende beurt en wist er na zeven beurten weer één te maken, met aansluitend een mooie serie van vier. Het was inmiddels zeven tegen elf voor Roelof Dolfing. Voor Hilbrink was de finish nog niet te zien, maar Dolfing had het voordeel met nog vijf te gaan. In de 20e beurt miste Hilbrink en gaf de beurt over aan Dolfing, die zeer verrassend de serie van vijf in één keer benutte en onverwacht winnaar werd met vijftien tegen zeven.
 
Jaap Meppelink startte zeer goed tegen Roelof Huisjes met negen tegen één. Even later verscheen er een serie van zes voor Meppelink en lag het verschil op tien. Jaap Meppelink had een vrij constant tempo. Na de dertiende beurt gaf Huisjes sterk gas bij en tikte de ene naar de andere biljartbal elkaar aan, waaruit een carambole ontstond, waardoor de wedstrijd een hele andere wending kreeg en Huisjes in de achttiende beurt winst boekte met totaal zestien. Jaap Meppelink was kort bij een overwinning, maar de kans om er meer te maken dan 28 van de 31 werd hem ontnomen.
 
Jan Benning zag de bui al hangen, om geen winst binnen te halen tegen Albert Pol, gezien Pol in tien beurten al op negen stond tegen zeven en dat Pol aan vijftien voldoende heeft tegen 21 voor Benning. Het begin ritme hield Albert Pol niet vast, waardoor de wedstrijd anders ging lopen en Benning stap voet weg liep bij Pol. In de 20e beurt kwam pas de tiende tevoorschijn bij Pol en was Benning inmiddels bij twaalf gemaakte caramboles. Benning zag, scoorde en overwon in de 23e beurt met 21 totaal. Albert Pol bleef steken op tien.
 
Spannend werd de wedstrijd tussen de heren Jan Heins en Henk Heringa. In een razend tempo van slechts acht beurten stonden ze elk op zeventien. Heringa behield het tempo, maar Heins zakte wat terug. Heringa liep uit en wist de winst van 29 binnen te halen in zeventien beurten. Jan Heins die zo goed begon, kreeg er nadien nog vijf uit zijn keu en eindigde daarmee op 22 van de 29. 
 

—————

Terug