11-10-2012 19:31

Hilbrink kansloos en sterk

Door Peter van Slochteren

 
De leden van biljartclub 't Kun Beter kwamen donderdag 11 oktober 2012 in Ons Dorpshuis bijeen om een wedstrijd te biljarten. Voor Henk Hilbrink stonden twee wedstrijden op het programma. 
 
Hilbrink nam het eerst op tegen Anne Heins. De heren begonnen matig met elk drie in twaalf beurten, terwijl Hilbrink een openingstreffer scoorde van twee, maar nadien vele beurten voor het nakijken kreeg. Bij Heins kwam er iets schot in met een serie van vier, maar welvarend ging het tot dusver niet bij de heren. Anne Heins kreeg toch meer kansen en benutte die telkens met een carambole. Zo ging hij stapvoets verder, zodat Heins in 29 beurten was aangekomen bij zestien tegen een teleurstellende vijf voor Hilbrink. Vanaf de 31e beurt  scoorde Hilbrink drie beurten achterelkaar, maar bleek kansloos tegen Heins, die in 35 beurten de negentien passeerde.
 
Tegen Jan Benning ging het Henk Hilbrink duidelijk beter af, want hij begon met een serie van drie en biljartte goed door, waardoor Benning bijna geen kans kreeg om er ook een paar te maken. In een rap tempo biljartte Hilbrink naar de finish, zodat er niet meer beurten nodig waren dan elf. In dit aantal beurten scoorde hij zijn aantal al van vijftien en was zichtbaar sterker dan Benning, die niet verder kwam dan zeven, maar ook weinig kansen kreeg toebedeeld.
Kees Eijkelenboom was zoekende naar een juiste balans, maar vond deze niet tegen Berend Hilberts. Eijkelenboom had veel moeite met het scoren en als er gescoord werd, dan bleef het bij een. Daar in tegen biljartte Hilberts tot aan de tiende beurt goed met zeven, maar de kracht ging uit de keu, want vele beurten passeerden, waarvan maar een enkele werd benut. Er verstreken totaal 39 beurten voordat de winnaar bekend werd. Eijkelenboom was nog ver weg van een overwinning met acht van de vijftien. Hilberts werd uiteindelijk winnaar met vijftien.
 
Roelof Huisjes startte vrij goed tegen Aaldert Bisschop met zes tegen twee in zeven beurten. Met wat afwisseling bleef Huisjes op voorsprong, zodat hij in 25 beurten won met zestien. Tussentijds lag het verschil op twee, maar Bisschop liet zijn kansen liggen, waardoor Huisjes uitliep.
 
Jaap Meppelink lag ver op voorsprong tegen Roelof Dolfing met 22 tegen negen, maar Dolfing kwam bijzonder sterk terug, waardoor de winst geheel onverwacht aan de zijde van Dolfing terecht kwam met zestien in 27 beurten. Meppelink lukten niet om het ritme te behouden en verspeelde aan het eind een paar beurten, waardoor Dolfing ruimte zag. Meppelink moest de laatste vier in de keu achter laten.
 
Albert Pol had de caramboles van de vorige wedstrijd tegen Klaas van Dalsem, waarin Pol er maar vier maakte in negentien beurten opgespaard voor de wedstrijd tegen Henk Heringa, want het ging Pol dit keer buitengewoon goed af, ondanks dat Heringa begon met een beste serie van zes, was dit meteen een uitschieter, want nadien werden er geen hoge series meer genoteerd. Pol wist de winst op naam te krijgen in 22 beurten met vijftien. Henk Heringa eindigde op achttien.
 
Geert Roffel deed net het omgekeerde van Albert Pol, want tegen Berend Hilberts biljartte Roffel uitmuntend met vijftien in slechts acht beurten.
Voor Hilberts was er weinig schik aan en zijn keu kreeg niet eens de kans om op temperatuur te komen. Henk Denekamp nam het nu op tegen Geert Roffel, maar liet Denekamp zijn gang gaan. Roffel deed het rustig aan met telkens een carambole. Vele beurten passeerden en het werd steeds spannender, wie de winnaar zou gaan worden. Denekamp deed er een schepje bovenop in de 30e beurt, want hij scoorde een beste serie van zeven, waarna hij er nog maar twee had te gaan. Roffel moest er nog drie. Desondanks werd er gebiljart tot aan 36 beurten, voordat de uiteindelijke winnaar bekend werd. Geert Roffel nam ineens een sprong, door een serie van drie te maken, waarmee hij won. Henk Denekamp scoorde er nog een, maar de carambole voor een remise wilde niet tevoorschijn komen.
 
Klaas van Dalsem moest zich gewonnen geven aan Bennie Meppelink in 25 beurten met 24 tegen twintig. Van Dalsem bleef geruime tijd op voorsprong, maar het verschil van zeven, was dit keer te groot.
 

—————

Terug