14-03-2013 20:00

Henk Heringa boekt best resultaat

 

Door Peter van Slochteren
 
De leden van biljartclub 't Kun Beter kwamen in Ons Dorpshuis bijeen om te biljarten.
Henk Heringa nam het op tegen Roelof Huisjes, die een lange weg ging, voordat de eerste verscheen en dat werd pas in de elfde beurt. Heringa was al geruime tijd onderweg met het maken van caramboles. De veertiende zat er inmiddels aan te komen. De tik werd voor Huisjes als maar groter, want Heringa nam onderweg tevens een serie van vier mee en kwam daarmee op achttien met nog elf in het vooruitzicht.
 
Roelof Huisjes ging het tempo veel te hoog, waarin zijn opponent biljartte, want in de vijftiende beurt werd de vijfde net genoteerd. Een inhaal slag bleek niet meer haalbaar te wezen voor Huisjes en zeker niet, nadat Heringa ook nog eens een voortreffelijke beste serie van tien scoorde en meteen daarop volgend verscheen de winnende carambole voor Heringa (29). Huisjes kwam niet verder dan vijf.
 
Klaas van Dalsem lag geruime tijd op voorsprong tegen Anne Heins, maar des te meer beurten er verstreken, des te meer kwam Heins terug en zelfs in de 20e beurt op gelijke hoogte met elk zeventien. Het lukte Klaas van Dalsem niet meer om uit te lopen, maar moest zich in 25 beurten gewonnen geven met 22 van de 27 tegen twintig voor Anne Heins.
Klaas van Dalsem kreeg een tweede kans tegen Jaap Meppelink en nu zat het hem mee en wist hij op tijd de wedstrijd binnen te halen in 21 beurten met 27 tegen twintig. De hoge series bleven achterwege en tevens de juiste regelmaat was ver te zoeken bij Jaap Meppelink.
Aaldert Bisschop kwam al vrij vlot op voorsprong in de wedstrijd tegen Henk Hilbrink, die in de zevende beurt de derde op papier kreeg, maar daarna vele beurten voorbij liet gaan, zonder caramboles mee te nemen. Dat gebeurde pas in de 22e beurt, toen verscheen eindelijk de vierde, terwijl Bisschop met tien al aardig op weg was naar de vijftien. Geheel onverwacht maakte Hilbrink een serie van vier in één keer. Voor de vorige vier, die inmiddels al gemaakt waren had Hilbrink maarliefst 22 beurten nodig!
Ondanks de inloop van Hilbrink ging de winst in 28 beurten naar Bisschop met vijftien. Hilbrink eindigde op tien.
 

Laat op gang

 
Gerrit Strijker kwam laat op gang tegen Berend Hilberts. In de achtste beurt scoorde Strijker zijn eerst drie. Ook Hilberts maakte zijn eerst carambole in genoemde beurt. Strijker was helemaal los en de caramboles verschenen vrij vlot over de biljarttafel heen, zodat in 27 beurten de eindstreep voor Gerrit Strijker al behaald werd met 33. Met tussentijds vele series. Berend Hilberts kon zijn draai niet goed vinden en maakte geen serie in deze wedstrijd. Hij kwam uit op slechts vijf van de vijftien.
 
Het tempo lag bij Albert Pol behoorlijk hoog, maar Jan Benning volgde Pol op de voet en liet hem niet weg lopen. Na de zeventiende beurt liep Pol verder uit en in de 20e beurt behaalde hij de winnende van vijftien en werd daarmee winnaar. Jan Benning had gedurende de hele wedstrijd het zelfde tempo in de keu zitten en eindigde op negen van de 21.
 
In de vierde beurt scoorde Henk Denekamp een beste serie van zes en liep daarmee meteen iets uit. Even later verscheen een serie van vijf en dat bleek de slag te zijn voor Bennie Meppelink, want het verschil bleek te groot te zijn geworden, maar Meppelink kwam terug en mede doordat Denekamp het tempo niet vol kon houden en terug zakte, maar de winst kwam wel op naam van Henk Denekamp in 21 beurten met een slot serie van vijf (29). Meppelink kwam slechts vier te kort van de twintig.
 
Roelof Dolfin en Kees Eijkelenboom hielden elkaar vrij lang in evenwicht. In zeventien beurten stonde de heren gelijk met elk zes. Het zag er naar uit dat het een lange wedstrijd ging worden en dat bleek ook te kloppen, want in de 38e beurt werd de winnaar pas bekend. Eijkelenboom stond vanf de 22e beurt tot aan de 34e beurt op negen. Daar tussen in bleef het telkens rustig en zag Dolfing kans om weg te lopen en deed dat met zeven. In de 38e beurt waren de achttien totaal genoteerd voor Dolfing. Eijkelenboom had nog geen biljart ruimte genoeg en bleef streken op elf van de vijftien.
Jan Heins gaf zich met 22 tegen vijftien gewonnen aan Geert Roffel, al begon Heins geod met een tussenserie van zes, maar bleek niet voldoende voor een goed resultaat en de laatste zes beurten gingen zonder scoren voorbij aan Heins.
 

 

—————

Terug