07-02-2013 20:00

Goed resultaat Henk Heringa bij t' Kun Beter

door Peter van Slochteren

STUIFZAND- Henk Heringa en Jaap Meppelink begonnen rustig aan de wedstrijd. In de vierde beurt nam Meppelink een mooie serie van vijf mee, maar Heringa bleef niet achter, zodat de tussenstand met zeven gelijk stond in negen beurten, maar Meppelink meteen uitliep met drie. Toch telkens weer hielden de heren elkaar in evenwicht, want telkens verschenen ze op dezelfde hoogte. Met een serie van vier liep Heringa  iets uit op Meppelink en op negentien kwam met  Meppelink op zestien. Nadien scoorde Meppelink nog een serie van twee en kwam daarmee op achttien en naderhand bleek dat er niet meer uit de keu van Meppelink toegelaten werden. Heringa was al nipt uitgelopen met 22, maar de slag volgde meteen met een serie van vijf en de wedstrijd werd in 23 beurten afgesloten door Heringa  met een slot serie van twee, waarmee een goed resultaat behaald werd met 29.

Henk Heringa had nog een wedstrijd op het programma staan tegen Henk Denekamp. Hierin konden geen van de biljarters hun draai goed vinden, waardoor er in negen beurten niet meer dan twee werden gemaakt door de heren. Na de twaalfde beurt kreeg de wedstrijd een beetje zijn vorm en kreeg Heringa zijn keu mee, zodat er dertien waren gepasseerd in zeventien beurten. Bij Denekamp was er nog niet veel veranderd en kreeg veel beurten te verwerken, zonder daar van te profiteren. In de 20e beurt verscheen dan eindelijk de vierde, maar Heringa was met veertien al uit het zich verdwenen. Opmerkelijk werd de 23e beurt, waarin Henk Denekamp ineens een serie van vier liet noteren, waarmee hij op acht kwam, terwijl hij over de vorige vier maarliefst 22 beurten nodig had, maar er gloorde een beetje hoop voor Denekamp, die met een beste serie van acht in de 26e beurt met zeventien iets terug kwam, en terug naderde in het zicht van Heringa, maar was het nog haalbaar om voor Heringa de eindstreep te bereiken, want Heringa was inmiddels aangekomen bij 24 met een serie van zes. Al vrij vlot zakte Denekamp terug uit zijn korte maar hevige druk, waardoor Henk Heringa wederom een goed resultaat boekte in de 30e beurt met 29. Henk Denekamp moest ook uitkomen bij 29, maar kwam daarvoor acht tekort.

Voor Berend Hilberts was het beter geweest dat de wedstrijd vanaf de achtste beurt begon mee te tellen, want in de genoemde beurt begon Hilberts aan zijn eerste carambole, terwijl Aaldert Bisschop al een eind op weg was met tien. Hoe goed Hilberts zijn best ook deed, zijn keu had er weinig zin om mee te werken, waardoor de tweede in de dertiende beurt pas genoteerd kon worden. Bisschop kon rustig zijn gang gaan, want  van concurrentie had Bisschop geen last meer. In de zestiende beurt had Aaldert Bisschop zijn totaal van vijftien bij elkaar gebiljart.
Berend Hilberts gaf zich met drie van de vijftien ruim gewonnen.

Op afstand

Gerrit Strijker hield Albert Pol gedurende de hele wedstrijd geruim op afstand, zodat er voor Albert Pol weinig aardigheid aan was. Strijker biljartte een bijzonder beste wedstrijd met in twee beurten al zeven, waaronder een serie van zes. Het tempo lag hoog bij Strijker, want in slechts acht beurten waren er al zestien gemaakt. Bij Albert pol bleef het tot aan de elfde beurt geruisloos stil, want voorheen kreeg Pol het niet voor elkaar om een carambole te maken. Waarschijnlijk had Strijker de biljartballen niet gunstig weggelegd voor Pol. In de elfde beurt kwam de eerste voor Pol, maar tevens de laatste, want in de dertiende beurt was Strijker al aangekomen bij 33 en nam tussentijds een beste serie van negen mee. Voor Albert Pol was dit één van de minste wedstrijd qua scoren uit zijn biljart geschiedenis.

Klaas van Dalsem en Geert Roffel hadden in negentien beurten er elk vijftien gemaakt. Voor Roffel was dit voldoende en werd hiermee winnaar met twaalf punten. Klaas van Dalsem had hier niet genoeg aan, maar kreeg niet meer speel tijd toebedeeld en kreeg daarvoor vijf punten.
Roelof Huisjes was goed in vorm tegen Kees Eijkelenboom met meteen twee maal een serie van drie. Huisjes kon dit begin tempo niet vasthouden, waardoor vijf beurten verloren gingen. Tijd was voor Eijkelenboom om er wat aan te gaan doen en plukte er drie mee. Het verschil lag op drie. Naar mate de wedstrijd vorderde werd het verschil groter gemaakt door Huisjes. In dertien beurten had Eijkelenboom er vijf gescoord, maar hierna volgde er geen één meer. Huisjes pakte af en toe een carambole mee en wist de wedstrijd te beëindigen in 20 beurten met een serie van twee (16).

De gebroeders Anne en Jan Heins namen het tegen elkaar op. Ze begonnen elk met een serie van drie. Bij Anne volgde een serie van twee. Dit was een kleine voorsprong, die van korte duur was, want Jan liet een serie van vier noteren en in de vijfde beurt herhaalde deze serie zich, waarmee het verschil groter was geworden met elf tegen vijf. Het lukte Anne om het verschil terug te brengen naar drie, maar vanaf de dertiende beurt kreeg Jan meer overwicht op de wedstrijd en verschenen de series vrij vlot, zo vlot dat Jan in zeventien beurten de 29 al gemaakt had. Anne Heins had dit keer scorend vermogen tekort en kwam daarmee uit op elf van de negentien.

Roelof Dolfing kreeg loon naar werken tegen Henk Hilbrink. Vele beurten werden benut door Dolfing, waarin de serie van twee zeven keer centraal stond. Hilbrink begon aan zijn eerste serie van twee in de zesde beurt. Dolfing stond inmiddels op zeven. In de negende beurt kwam er een serie van drie bij voor Hilbrink. De achterstand was voor Hilbrink te groot, waardoor hij zich gewonnen moest geven met acht tegen achttien in zeventien beurten. De laatste vijf beurten gingen overigens verloren bij Hilbrink, die weinig geluk aan zijn zijde kende in deze wedstrijd.
Jan Benning was te sterk voor Bennie Meppelink en won de wedstrijd met een afwisselde score verloop in 21 beurten met 21 tegen vijftien.
Bennie Meppelink liet de laatste vijf achterwege in de keu.

—————

Terug