09-04-2013 19:52

Benning sluit af met overwinning

Door Peter van Slochteren


De leden van biljartclub 't Kun Beter kwamen in Ons Dorpshuis bijeen om een wedstrijd te biljarten. De keu van zowel Jan Benning als Henk Heringa was goed op dreef, want in vier beurten hadden de heren er al elk zeven weten te maken. Vervolgens ging Jan Benning door met scoren, maar liet Heringa vier beurten achter zich, zonder te profiteren. Er volgde al vrij vlot een inhaal slag door Henk Heringa en maakte in de elfde beurt de tussenstand met dertien gelijk. Benning was er niets mee op geschoten en te meer omdat Heringa een serie van zeven wist te maken en daarmee zeven uit liep. Ondanks de achterstand biljartte Benning goed, want in de vijftiende beurt verscheen de vijftiende. Heringa was nog in zicht, maar had er inmiddels 22 met nog zeven te gaan. Jan Benning kwam weer aan zet. De eerste carambole werd gemaakt en de tweede volgde meteen. De serie eindigde bij zes en dat was tevens het aantal wat Benning nog nodig had en sloot de wedstrijd af met een toch wel onverwachte overwinning. Henk Heringa bleef steken op 22 van de 29.

Jaap Meppelink mocht het opnemen tegen broer Bennie Meppelink. Jaap begon goed met een serie van twee bij de afstoot. Tot aan de twaalfde beurt bleef Jaap Meppelink op voorsprong met twaalf tegen acht, maar Bennie Meppelink wist de tussenstand gelijk te trekken met een serie van vier. Jaap Meppelink biljartte afwisselend, maar kon naar mate de wedstrijd vorderde de voorsprong behouden. Dat moest ook wel, aangezien Jaap uitmoet komen bij 31 en Bennie voldoende heeft aan twintig. Na de 26e beurt werd het spannender, omdat Jaap er nog zes had te gaan en Bennie slechts twee. In twee beurten die volgden wist Jaap niet te scoren en kwam de weg vrij voor Bennie, die in de 28e beurt met een serie van twee(20) de winst op naam kreeg te staan.

Roelof Dolfing bleef geruime tijd voor Klaas van Dalsem uit lopen, want Van Dalsem begon zeer moeizaam aan de wedstrijd met drie in negen beurten, terwijl Dolfing al op zes stond. Hierna begon de wedstrijd een andere wending te krijgen en kreeg Klaas van Dalsem de smaak te pakken, waardoor hij met elf tegen acht in één keer het heft in handen nam. Van Dalsem behield de voorsprong, maar Dolfing kwam stap voet na, zover dat Dolfing in 28 beurten uit kwam op zestien en er nog twee moest maken. Van Dalsem stond in 26 beurten op 22 en miste twee beurten, maar wist in de 29e beurt de eindserie van vijf in eens te maken en boekte winst met 27. Roelof Dolfing kreeg de overige twee niet uit de keu.

Henk Heringa had er de vaart goed in zitten tegen Aaldert Bisschop, want in een vlot tempo rammelden de caramboles over de biljarttafel heen en wist zijn opponent in 29 beurten met een slot serie van vijf en totaal 29 te verslaan. Bisschop kon het juiste ritme niet goed vinden en gaf zich met acht van de vijftien gewonnen.

Goede start

Gerrit Strijker had een goede start tegen Roelof Huisjes met al negen tegen drie in twee beurten, maar hierna gaf Strijker Huisjes de ruimte, maar na de zesde beurt pakte Strijker de draad weer op en ging het vrij soepel, maar des ondanks ging de winst naar Huisjes in slechts vijftien beurten met zestien. Huisjes scoorde wat afwisselend, maar voldoende mooie series. Gerrit Strijker eindigde op achttien, overigens goed, maar kreeg te weinig speel ruimte toebedeeld van zijn opponent.

De heren Geert Roffel en Anne Heins biljarten evenwichtig, maar Heins kreeg het niet voor elkaar om de overhand te krijgen, omdat hij er negentien moet maken tegen vijftien voor Roffel. In 22 beurten hadden de heren er elk vijftien gemaakt. Hiermee boekte Roffel winst, maar kwam Heins er vier tekort, die wachten tot ze in een volgende wedstrijd tevoorschijn mogen komen.

Henk Denekamp had vrij spel tegen kees Eijkelenboom. Ondanks dat Eijkelenboom de ruimte kreeg van Denekamp, kreeg hij het niet voor elkaar om die te benutten. Er verschenen slechts vijf caramboles in 27 beurten voor Eijkelenboom. Denekamp werd winnaar in 27 beurten.

De keu van Berend Hilberts had er blijkbaar weinig zin aan, want niet meer dan twee in negentien beurten wisten de biljarttafel te bereiken. Voor Albert Pol lag daarom de weg helemaal vrij om in een rustig tempo de vijftien te maken. Drie maal de serie van drie werd er genoteerd voor Pol. In de vijftiende beurt verscheen de veertiende en de verlossende carambole hield de spanning er nog een beetje in en kwam vier beurten later tevoorschijn.

Jan Heins biljartte goed tegen Henk Hilbrink, die het weinig wilde lukken, maar pas na de 24e beurt de smaak kreeg te pakken, maar dat bleek te laat in de wedstrijd, want Heins was met 24 tegen vier al zo'n eind uitgelopen, dat de kansen voor Hilbrink verkeken waren. In de 32e beurt won Heins met 29 tegen elf van de vijftien voor Hilbrink, die qua aantal beurten wel de kans kreeg van Jan Heins, maar niet de juiste grip op de wedstrijd kreeg toebedeeld.
 
 

—————

Terug