25-10-2012 19:35

Anne Heins en Heringa delen punten

Door Peter van Slochteren

STUIFZAND- Anne Heins biljartte tegen Henk Heringa. Heins begon stroef met vier in acht beurten. Heringa had er reeds negen laten noteren. Heins kwam dichter bij Heringa door een paar mooie caramboles te maken. Na de dertiende beurt, waarin Heins inmiddels op twaalf stond ging het minder. Ook bij Heringa ging het tempo er een beetje uit, want vele beurten kregen het nakijken. Vanaf de 21e beurt kreeg Heringa een uitbrander en verscheen de ene naar de andere serie. Het ging nu wel behoorlijk snel bij Heringa, waarmee hij nog twee caramboles verwijderd was van een overwinning. Na de 25e beurt kwam Heins in actie en scoorde een serie van vijf, waarna er nog een gemaakt moest worden voor een overwinning. De spanning was te snijden bij de heren. Anne Heins bereikte als eerste de finish met negentien totaal. Henk Heringa kreeg de kans om er remise van te maken en voldeed daaraan, waarmee de heren de punten verdeelden.
 
De heren Bennie Meppelink en Albert Pol hielden elkaar tot aan de veertiende beurt behoorlijk in evenwicht met elk acht. Hierna zorgde Pol voor een beste uitschieter van een serie van zes, waarna er nog een carambole moest gemaakt worden voor winst. Meppelink wist een serie van vier mee te pakken en kwam daarmee op veertien, maar er waren nog zes te gaan, maar zover kwam het niet, want Albert Pol wist de winnende meteen aansluitend te maken (15).
 
Aaldert Bisschop begon goed aan de wedstrijd tegen Jan Benning met zeven tegen vijf in tien beurten. Bijna  de helft van zijn totaal had Bisschop al laten noteren. Als het zo door ging, zou hij een beste wedstrijd op papier zetten, maar de werkelijkheid verliep anders, want nadien ging het niet zo vlot meer met scoren. toch wist Bisschop met een tussenserie van drie op dertien te komen tegen zeventien van de 21 voor Benning. Het werd nog wel spannend, want de winst kon nog alle bij kanten op. In de 32e beurt verscheen de veertiende voor Bisschop en scoorde Benning de negentiende. De spanning steeg naar het hoogte punt. Benning maakte de 20e in de 33e beurt, waardoor de heren elk nog slechts een waren verwijderd van een overwinning. De beslissing duurde nog vijf beurten. Bisschop kreeg het niet meer voor elkaar om de winnende uit zijn keu te toveren, maar Jan Benning lukte dat uiteindelijk wel in de 38e beurt (21).
 
Roelof Huisjes biljartte met pieken en diepte beurten, maar desondanks kreeg hij het voor elkaar om voor zijn opponent Henk Denekamp zijn totaal van zestien op papier te krijgen. Denekamp benutte bijna alle beurten die hij kreeg en wist zelfs een beste serie van zeven mee te nemen onderweg, maar een overwinning zat er dit keer niet in, waardoor hij bleef steken op 24 van de 29. Huisjes begon met een serie van vier en kreeg later in de wedstrijd nog een uitschieter van vijf, waardoor het tempo behoorlijk wisselvallig verliep naar de eindstreep.
 
Henk Hilbrink wist een beurt op voorsprong te komen en dat was meteen in de eerste beurt met een gemaakte carambole, daarna moest hij er tegen knokken om Geert Roffel bij te blijven. Hilbrink kreeg het voor elkaar om in de achtste beurt met een verschil van een en met zes  voor te komen, maar Roffel maakte de stand meteen gelijk en daarna ging Roffel er vandoor, maar Hilbrink liet het er niet bij zitten en zette alle zeilen bij om in te lopen en dat lukte hem tot wederom een gelijke hoogte. Ook hier werd het spannend, omdat de heren er elk nog twee moesten maken. Het geluk zat Roffel meer mee dan Hilbrink, want Hilbrink kreeg geen caramboles meer uit de keu, terwijl Roffel de overige twee achter elkaar scoorde en winnaar werd in 22 beurten met vijftien.
 
Berend Hilberts was in de eerste zes beurten aan de betere hand met een beste begin serie van zes met daar aan toegevoegd een, waarmee het verschil tegen Henk Heringa op zes lag, maar Heringa bracht de achterstand terug en kwam in een vlot tempo op dezelfde hoogte en met een serie van vijf liep Heringa Hilberts voorbij. Hilberts belandde in een grote dip, want het scoren ging nadien zeer moeizaam, waardoor Heringa vrijspel kreeg om naar de eindstreep te biljarten. In 21 beurten werden de totaal van 29 door Heringa gepasseerd. Hilberts bleef steken op tien van de vijftien ondanks een beste start.
 
Gerrit strijker hield geruime tijd het heft in handen tegen Jaap Meppelink met zestien tegen zeven in zestien beurten. Het moest Strijker lukken om op tijd de dertig te halen, maar de wedstrijd verliep geheel anders, want tien beurten liet Strijker onbenut varen, waardoor Meppelink zijn kans zag om in te lopen en maakte daar goed gebruik van, want hij klom naar 23, terwijl Strijker nog steeds niet meer dan zestien had gemaakt. na de 26e beurt wist Strijker zeer goed terug te komen in de wedstrijd en scoorde in weinig beurten elf caramboles. Meppelink was nog een carambole verwijderd van een overwinning en boekte deze zege in de 33e beurt (31). Gerrit Strijker eindigde op 27 van de dertig.
 
Jan Heins biljartte in een vlot ritme naar de eindstreep. Een serie van zes bracht hem op negen tegen vijf voor Roelof Dolfing. De eindstreep behaalde Heins in 23 beurten met 29 tegen veertien. Dolfing was tevens kort bij een remise, maar de laatste twee wilden niet tevoorschijn komen(14). 
 

—————

Terug