Veel biljarters beginnen jaar goed

14-01-2013 13:07

Door Peter van Slochteren

 
 De leden van biljartclub 't Kun Beter kwamen voor de eerste keer dit nieuwe jaar bijeen in Ons Dorpshuis en veel van hen gingen met winst naar huis.
Berend Hilberts begon zijn eerste wedstrijd van dit nieuwe jaar tegen Bennie Meppelink. De heren waren meteen aan elkaar gewaagd, want ze hielden elkaar goed in de gaten, zodat ze elkaar niet uit het oog verloren met het scoren. Daardoor was de tussenstand gelijk met elk zeven in dertien beurten.
Meppelink scoorde een serie van twee en Hilberts volgde meteen met dezelfde serie. In de 27e beurt maakte Hilberts de veertiende en was daarmee nog een carambole verwijderd van een overwinning. Meppelink kwam aan bij de zeventiende en had hierna nog drie te gaan. De heren maakten het elkaar niet makkelijk en de spanning steeg dermate, nadat Hilberts twee beurten onbenut voorbij liet gaan, maar had het geluk een beetje mee, dat Meppelink ook niet verder kwam. In de 30e beurt kwam er de verlossing voor Berend Hilberts, omdat hij de winnende wist te maken. Bennie Meppelink kreeg nog een laatste kans om de resterende drie uit de keu te krijgen, maar dat mislukte.
 
Kees Eijkelenboom had in de eerste dertien beurten de macht over het biljarten, omdat hij met vijf tegen twee voor Geert Roffel de leiding nam, maar Roffel wist de tussenstand gelijk te trekken. Een aantal beurten kregen bij zowel Eijkelenboom als bij Roffel het nakijken, maar in de achttiende beurten kreeg een ieder er een carambole bij op papier. Daarna ging het moeizaam bij Eijkelenboom, die negen beurten het nakijken kreeg te verwerken. Voor Geert Roffel was de weg vrij om uit te lopen en dat deed Roffel ook en klom naar twaalf, met nog drie te gaan. Een serie van twee bracht Eijkelenboom nog weer moed, maar de weg was nog te ver om uit te komen bij vijftien. In dertig beurten wist Geert Roffel zijn aantal van vijftien te behalen.
 
Welvarend
 
Jaap Meppelink begon welvarend tegen Gerrit Strijker met een beste serie van zeven. In een tempo van vijf beurten stond Meppelink op tien tegen vier. De serie van zeven in het begin van de wedstrijd bleek een uitschieter te zijn geweest, want daarna lukte het Meppelink niet meer om hoge series te scoren, waardoor Strijker kans zag om het verschil kleiner te maken. Strijker kwam zelfs met een beste serie van zes met 22 tegen zeventien ineens fors op voorsprong en bleek de serie van zeven weinig meer van betekenis te zijn voor Meppelink, die ook nog eens zag hoe Strijker ook een serie van maarliefst zeven scoorde en daarmee nog vier verwijderd was van een overwinning. Meppelink wist nog een klein beetje in te lopen met 25, maar de volle winst ging toch nog onverwacht naar Strijker met 33 in 21 beurten.
 
Henk Hilbrink kon zijn juiste draai tegen Anne Heins nog niet goed vinden en kwam niet verder dan een matige zes in zeventien beurten. Anne Heins begon heel rustig aan de wedstrijd met drie in twaalf beurten tegen vier voor Hilbrink, maar daarna gaf Heins ineens vol gas en er volgde zelfs een voortreffelijke serie van zeven en de overige twee werden meteen in de volgende beurt gemaakt (19).
Albert Pol en Jan Heins begonnen elk met een serie van vier. Heins leverde in de tweede beurt nogmaals een serie van vier en in slechts zes beurten stond de teller op twaalf voor Heins tegen zes voor Pol. Jan Heins kreeg een dipje van drie beurten, maar pakte al vrij vlot de draad weer op en ging vrolijk verder met scoren. Albert Pol bleef niet achter en volgde Heins op de voet, zodat de tussenstand in vijftien beurten op dertien tegen zeventien lag. Voor Albert Pol was dit gunstiger, want hij had nog twee te gaan. Voor Heins lagen er nog twaalf te wachten.
 Pol gaf zijn opponent de ruimte van vijf beurten, wat niet de bedoeling was, maar wel gebeurde. Heins kwam steeds dichter bij met 27 en tevens nog twee te gaan, maar Pol wist op het nippertje de wedstrijd te beëindigen met een slot serie van twee. Heins had nog een nastoot en kon er remise van maken, maar dat lukte Heins niet.
 
Jan Benning wist ruim te winnen van Roelof Dolfing in 23 beurten met 21 tegen twaalf van de achttien. Tot aan de veertiende beurt ging het vrij goed bij Dolfing met acht tegen tien, maar hierna ging het tempo naar beneden bij Dolfing.
Aaldert Bisschop was bijzonder goed in vorm tegen Roelof Huisjes. Alhoewel Bisschop vrij rustig begon met vier tegen drie, schoot zijn keu hierna ineens uit en verschenen de caramboles vlot over de biljarttafel. Voor Huisjes was er weinig lol aan en kreeg ook maar vijftien beurten de kans en dat was voor Huisjes met slechts vier van de zestien lang niet voldoende. Bisschop eindigde op vijftien in deze zeer summiere wedstrijd.
Jaap Meppelink kreeg een tweede kans om een wedstrijd te winnen, maar deze wedstrijd verliep geheel niet welvarend, want in de eerste acht beurten wist Meppelink er geen één te maken en dat zijn de leden van deze biljarter normaal niet gewend. Henk Denekamp biljartte als een speer en uitmuntend met al in vijf beurten maarliefst zestien te hebben gemaakt, waaronder een hoge serie van negen. In twaalf beurten stond Denekamp inmiddels al op twintig en had Meppelink er teleurstellend nog maar vijf gescoord. Het zat Meppelink duidelijk niet mee in deze wedstrijd  gaf zich in 22 beurten met zestien gewonnen. Denekamp behaalde met 29 de winst binnen.
Henk Heringa was te sterk voor Klaas van Dalsem en won in 21 beurten met 29 tegen zeventien. 
 
Terug